Türkiye'de Sinema Kültürü

Türkiye'de Sinema Kültürü 14 Nisan 2015

Türkiye'de Sinema Kültürü Ne Yazıkki Çok Geri Planda

Sinema Kültürü
Çoğu şey gibi sinema da bir kültürdür.Film izleme kültürü tıpkı kitap okuma gibi başlı başına bir kültürdür. Malesefki ülkemizde bu kütlür biraz geride kalmış gibi gözüküyor.Gençlerin daha çok internet kafelerde yada play station salonlarında oyun oynama kültürlerinin baya üst düzeyde olduğu ne yazıkki acı gerçek.Ama gençlerimizinde insan ilişkilerinin zayıf olduğu gerçeğiylede karşı karşıyayız. Neden mi?.Bir çok insanın hayallerini düşünceclerini ve yapmak istedikleri şeyleri filmlerde, izleyerek o duygunun içerisine girmek insanı heyecanlandırır elbette.Gelişim çağındaki çocukların film izleyerek büyümeleri onları ileri yaşlardaki hal ve hareketleri, insanlar ile konuşmaları ve iletişimi tabiki olumlu yönde etkilenecektir kuşkusuz.Çoğumuzun çocukluk yıllarında izlediği filmleri çok iyi hatırladığı gerçektir.Bu izlenilen filmler Bilim Adamları tarafından hayal gücümüzü çok iyi geliştirdiği söylenmektedir.Çocukların izlediği filmler ertesi gün arkadaşların bir araya gelerek konuşup tartışmalarıda bu kalıcılığın büyük bir etkisi belkide. Kimi çocuklar zaten izledikleri film kahramanlarının etkisinde fazlasıyla kalırlar.
Örnek verecek olursak 1989 senesindeki 'Batman' filminin vizyona girdikten sonraki film izleyicilerini büyük oranda etkileyip bir anda dünya çapında Batman hayranlığı başladığını söyleyebiliriz.Filmdeki ana karakter olan Batman'in anahtarlıkları, kolyeleri ve maskeleri yok satıyordu.En iyi çizgi roman filmi olarak gösterilmişti ve sinemasal anlamda çok büyük bir dönüm noktası olmuştu. Dışarıdan bakınca oldukça sıradan görünen bu karakter kostümünü kuşandığında ve üstün yetenekleri ile adeta devleşmişti film izleyicilerinin karşısında.Eskiden ayda bir kere film izlenirdi yada iki bilemedin üç. Güncel filmler artık sadece televizyon yada sinema salonlarında değil. Ekonomik durumu müsaitolmayan insanlar için internet üzerinden film izleme imkanıda çok iyi durumda. İnsanlar artık çok kolay bir şekilde istediği filmi istediği zaman internet üzerinden izleyebilmekte. Tabiki sinemanın keyfi bambaşkadır kuşkusuz.Ama teknolojinin verdiği fırsatlar ile oturma odalarımıza aldığımız dev ekran televizyonlar ve ses sistemleri sayesinde sinema salonlarında yaşanan o keyife sahip oluyoruz.Son yıllarda sinema salonlarına giden insan sayısının azalma sebebide kuşkusuz teknolojinin gelişmesi.Oysaki sinema salonlarında insanlar bütün algısını beyaz perdeye aktarır ve sinema salonundan çıktıktan sonra dış dünya ile bağlantı kurmakta ilk 10-15 dakika zorluk çeker.Kişi film bitene kadar o izole dünyanın içinde yaşadığı için salon çıkışında dış dünya ile yabancılaşma yaşamaktadır.
Son yıllarda sinemaya yeni bir akım getirme projesi ile çekilen üç boyutlu filmler teknolojiyi geliştirmek için kullanılsada bu tarz filmler sinemaya zarar verir nitelikte oldu.İki boyutlu filmlerin ticari gelir elde etmek için üç boyuta dönüşmesi bu üç boyutlu filmlerdeki içeriği malesef tek boyuta düşürdü kuşkusuz. Yani demek istediğim o ki üç boyutlu filmler içerik olarak iki boyutlu filmler kadar kaliteli olmuyor ne yazıkki.
80'lerdeki siyah beyaz filmler hayatımıza girerek kişisel bir arşivciliğin sebebi oldu.Kimi insanlar film koleksiyonu yaparlardı. Kimi insanlar film kiralayabilirdi. Hayranı olunanan oyuncunun filmleri alınır onların filmine gidilir ve kazanan sinema kültürü olurdu.Bu durumda kazanan hem sinema hemde oyuncular ve yönetmenler olurdu.Ama artık video mağazaları ve film siteleri ile birlikte sinema tarihinde hepimizin hafızasına kazınmış filmler artık kolaylıkla bulunabilmekte.Sizlere Beyazfilm.net ailesi olarak tavsiyemiz film izlemek için kendinize zaman yaratmaya çalışın ve film izlemek için sinemaya gitmeniz. Eğer imkanınız varsa filmleri sinema da izleyin.Sinemaya gitmek Film satın almak hâla insanlara büyük keyif veren bir eylem. Şunuda belirtmek isterimki gideceğiniz filmin konusu hakkında daha önceden fikir sahibi olun.Sonra sinemayı ilk yarısı bitmeden terk etmiş olursunuz.Beyazfilm.net ailesi olarak sizlere film izleyin der iyi seyirler dileriz.
Beyazfilm.net
  • Beğen
    2
  Yorum Alanı 0 Yorum Yapılmış
Misafir
Captcha