Sebzelerin Faydaları

Sebzelerin Faydaları 22 Nisan 2015

Sebzelerin İnsan Üzerindeki Önemli Faydaları.

Sebzelerin Faydaları Nelerdir?
Hepimiz sebzelerin ve meyvelerin sağlık açısından nekadar faydalı olduğunu biliyoruz. Eskiden insanların uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde yaşamalarının sebeplerinden biride sebze ve meyveleri oldukça bol tüketmeleridir.Meyve ve sebzeleri az tüketen insanların çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimallerinin daha yüksek olduğu kanıtlanmıştır.
Gelelim sebzelerin sırası ile faydalarına:
Fasulye: 
 Taze fasulye insan vücudunun çalışması, gelişmesi ve onarımı için en etkili besin kaynağıdır. Uzmanlar genç, yaşlı herkezin fasulye tuketmesi gerektiğini söylüyor. Taze fasulyenin pankreas bezesini iyileştirdiği, böbrekleri düzenlediği , karaciğer ve kalbi güçlendirdiği uzmanlar tarafından söyleniyor.
Ispanak:
Diğer sebzelere nazaran daha fazla protein içeren bu bitki A,C ve Demir vitaminleri ve çeşitli enzimlerle oldukça zengin olan bu bitki insanda kan arttırıcı özelliğede sahiptir.Kemik ve dişlerin güçlenmesinede faydası olan bu bitki uzmanlar tarafından mucize olarak gösteriliyor.Ispanak suyu kalp kaslarını güçlendirici özelliğede sahiptir. Bağırsak zehirlenmesi yaşayan insanlarda özel enzimleri ile mucizevi etki gösteriyor. Kalp rahatsızlığı olan kişiler haftada 1 su bardağı ıspanak suyu içerlerse nekadar faydalı olduğunu kendileride göreceklerdir.
Bezelye: 
Özellikle kansız insanlar için mucizevi etkiye sahip olan bu bitki pekliğe ve kan kanserine karşı kalkan oluşturucu etkiye sahiptir. Besin, vitamin, mineral değerleri açısından fasulyeden daha zengin olduğu söyleniyor.
Sivri Biber: 
Bol beta karoten, C,P ve K vitaminlerine sahip olan bu bitki mideyi kuvetlendirir ve iştah açar. Mide tembelliğini ortadan kaldıran bu bitki özellikle acı biberin cinsel isteğide arttırdığı uzmanlar tarafından söyleniyor. K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşma seviyesinide arttıran bu bitki en az diğer bitkiler kadar faydalı.
Patlıcan:
A vitamini , fosfor ve kendine özgü bazı esanslara sahip olduğu söylenen bu bitki kalp çarpıntısı olan insanlara iyi geldiği biliniyor. İç organlarıda güçlendiren özellikle karaciğer,pankreas ve böbrekleri kuvvetlendiren patlıcan bol miktarda idrar sökücü özelliğede sahiptir.Vücuttaki fazla suyu atan patlıcan kilo vermek isteyen insanlarında tercih ettiği bir besindir. Şeker hastalığı olan kişilerin patlıcandan çok fayda gördüğü ve kansızlığa iyi geldiği biliniyor.Kan yapıcı özelliğine ve kalpin düzenli çalışmasına faydası olan bu besin mutlaka 1-2 haftada en az bir kere tüketilmelidir.
Lahana:
Bol miktarda B,C ve E vitamini ve potasyum içeren besin romatizma ve şeker hastalıklarına çok faydalıdır. Arsenik, kükürt ve bir çok vitaminleri ile kanı temizleyip cilde güzellik kazandırır. Patlıcan gibi lahananında idrar sökücü özelliği vardır. Vücuttaki mikrop ve zehirli maddelerin idrar yoluyla dışarı atılmasına yardımcı olur. Kansızlığı giderir ve kansere karşı kalkan görevi görür. Sadece lahanada bulunan U vitamini mide ve bağırsakların iç duvarlarına duvar örerek korur, mide yaralarının iyleşmesine yardımcı olur. Lahananın yaşlanmayı önleyici özelliğide söyleniyor. Kalp krizine karşı koruyucu madde olarak bilinen selenyum lahanada bol miktarda bulunuyor.
Karnabahar:
Potasyum ve fosfat içeriği ile kadınların baş belası olan gögüs kanseri hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir. 'İndol-3 karbonal' a sahip karnabahar lahananın sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Karnabahar bir çiçek türü olduğu için bol miktarda fosfor ve vitaminler içerir. Cinsiyet hormonu ,E vitamini ve protein ile cinsel gücü arttırır. Lahana gibi bu bitkide kalp rahatsızlığına iyi gelen bir besin kaynağıdır. Beyinin ve sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak yıpranmasını önler.
Brokoli:
Uzmanlar brokolide çok fazla beta karoten olduğu söylerler ve bu nedenle yenebilecek ve aynı zamanda suyu içilebilecek en önemli besin kaynağı olduğunuda söylerler.Beta karotenin çok güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu daha önceki besin özelliklerinde söylemiştik. Tüm sindirip sistemini; bağırsakları, yemek borusunu ve mideyi en üst düzeyde koruyan bu besin insanların mutlaka tüketmesi gereken bir besin kaynağıdır.
Brokoli ayrıca B1 ve C vitamini bakımından oldukça zengin olduğunu ve yüksek miktarda kalsiyum, kükürt,potasyum ve selenyum gibi önemli mineral ve vitaminleri içerdiğini sizlere söyleyebiliriz. Mineral ve demir eksikliği yaşayan insanların mutlaka brokoliyi tüketmeleri gerekmektedir.
Pırasa:
Özellikle hasta insanlara bol miktarda şifa verici özelliği olan bu bitki bol vitaminlere, minerallere ve bir çok nitriklere sahiptir.Damar sertliği, mide-bağırsak rahatsızlığı ve deri hastalıklarına çok iyi gelen bu bitki bağırsaklara yumuşaklık verip pekliği giderici özelliğe sahiptir.hemoroidi olan insanların pırasa yerlerse rahatladıklarını hissedecekler.Ayrıca pırasa çorbasının böberkeri çalıştırarak bol miktarda idrar sötürdüğünü söylüyorlar. Vücutta birikmiş üre asidi ve ürat tuzlarını pırasa çorbası ile rahatlıkla atacağınıza emin olabilirsiniz.
Enginar:
Kanı temizleme özelliği ve yorgunluğu giderici özelliğe sahiptir. Ayrıca karaciğer ve kalbin en büyük dostudur.İnsan vücudundaki yorgunluk hissi veren toksit maddelerin idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur.Uzmanlar beyin yorgunluğu geçirdiğini ve kalp adelelerini güçlendirdiğini ve kalbin daha iyi çalışmasını sağladığını söylerler.
Kereviz:
Kereviz bol miktarda vitamin ve bir çok madeni maddelere sahiptir. Bu sahip olduğu vitamin ve maddeler sayesinde çok faydalı bir bitkidir. Kerevizin iştah açıcı özelliği ile birlikte mideyi kuvvetlendirdiğide biliniyor. Kereviz öteki yandan böbrek üstü bezlerini çalıştırarak yorgunluğu önler. Kanı temizleyici ve sivilce geçirici bitki özelliğine sahiptir.
Semizotu:
Semizotu özellikle kanama hastalıkları olan kadınlar için çok faydalı ve pekliğe çok iyi geldiği uzmanlar tarafından söyleniyor.Diğer bitkilerin sahip olduğu özelliklerden bazıları olan kanı temizleme özelliği semizotunda da geçerli. Bol idrar söktürme, kanı temizleme, sinir sistemini ve beyin yorgunluğunu düzenleyici özelliklere sahiptir.
  • Beğen
    3
  Yorum Alanı 0 Yorum Yapılmış
Misafir
Captcha